onsdag 13. juni 2012

BOV - beslutningsorientert kollegaveiledning.

På Vikåsen SFO løfter vi oss sammen og i denne forbindelse har vi valgt oss en kollegaveiledningsmetode. Vi har valgt å benytte oss av metoden BOV som står for beslutningsorientert veiledning. For å få kompetanse på denne metoden hentet vi inn Arne Tveit ved midtnorsk kompetansesenter for atferd (MKA). Han har opplyst oss og veiledet oss gjennom en øvingsfase på bruk av BOV. Metoden og benyttelse av denne skal være fast innslag med jevne mellomrom på våre personalmøter.

Men hva går egentlig dette ut på? Her kommer en kort beskrivelse som i alle fall kan gi et lite innblikk;

 
Et kollegabasert metode for en mer refleksiv praksis for de som arbeider med barn og unge Arne Tveit - MKA  
 
"Refleksiv praksis handler om å tenke over ens egne handlinger med den hensikt å forbedre sin profesjonelle praksis. Det forutsetter at deltakerne har evnen til å plassere seg som eksterne observatører i forhold til sine forutsetninger, holdninger og følelser og hvordan disse influerer egen praksis..." (oversatt, Baumard 1999)
Det hele går altså ut på at det  å arbeide med barn og utfordrende situasjoner krever selvinnsikt. I forhold til situasjoner man selv opplever som utfordrende kommer det støtte og innspill fra kollegene som gjør at man reflekterer og ser det hele med et nytt blikk og også dermed utvikler større selvinnsikt. Vi er ofte god på å se og handle - men her går vi mer i dybden på det å FORSTÅ hvorfor vi handler som vi gjør. Hvilke trekk ved oss selv og situasjonen som er agjørende for de handlingene vi velger å ta, og ikke minst om de faktisk er hensiktsmessige - hvordan vi kan velge mer hensiktsmessig ved neste anledning.

Metoden tar utgangspunkt i en rådsøker som presenterer en case som oppleves som utfordrende. En prosessleder loser oss gjennom casen etter en gitt "mal" og etterpå sitter rådsøker igjen med et knippe tiltak som kan prøves ut og en større selvinnsikt.

Vi har lært metoden og øvd oss i skoleåret 2011/2012,  fra 2012/2013 kommer vi til å arbeide videre med dette på våre personalmøter. Vi gleder oss til det og synes metoden passer godt for vår arbeidsgruppe og for SFO. Dersom noen har spørsmål om metoden ta gjerne kontakt :-)

Hilsen oss på SFO
v/Wenche Husby

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar