torsdag 12. juni 2014

"Friluft"


Området rundt "Rødbrakka" i skogen ovenfor skolen er vår Friluftsbase - vi sier ofte bare "Friluft". Her har vi snekkerrom og forskerbase med utstyr til mye forskjellige aktiviteter, flere gapahuker og "småhytter" og et ellers flott uteområde som er lagt til rette for fysisk uteaktivitet. Området rundt friluftsbasen er mye brukt av barna både i friminuttene og i SFO tiden.
Temaet rundt frilufts basen er, som beskrevet i virksomhetsplanen vår:                                     
"Barn i aktiv leik på uteområdet, gjennom å tilby spennende uteaktiviteter"
Og målet vårt i denne forbindelsen er:
"Egen uteansvarlig skal være tilgjengelig for barna ute i hverdagen. Uteansvarlig skal søke å få barn og voksne til å bruke området gjennom tilrettelegging og inspirasjon. Vi skal søke at minst 15-25 barn til enhver tid benytter seg av friluft/uteområdet på enheten knyttet til den uteansvarlige."


Dette har vi igjen stykket opp i helt konkrete aktiviteter. Friluft er altså en plass hvor vi bl.a. lærer å bruke kniv, sage, lage ved til bål, lage mat på bål og alt mulig annet som har med naturen å gjøre. Vi har hatt mange spennende prosjekter og morsomme aktiviteter. Noen av disse har vært bålbrenning, melkekasseklatring, samarbeidsleker som dekkbygging og hinderløypekonkurranse -og mye mer... Vi er også flere voksne på området av og til, og da med litt andre aktiviteter. Dette kan være kunstprosjekter, forming, såpekoking, matlaging o.l. Vi har de siste to årene også hatt et Frilufts-spel som oppsetting oppe i friluft som Knut og Toril har stått i spissen for.

Det er også bygd opp ulike klatreaktiviteter oppe i friluftsområdet. Vi har også satt i gang et STORT prosjekt med en ganske så stor ZIP-line. Så stort at vi kjører på med å få det godkjent av "park- og tivolitilsynet". Det er ikke "bare-bare" og har dessverre tatt litt lengre tid enn forventet, men nå håper vi at vi kan starte det nye året med zipline som hovedattraksjon i friluft!
 

En liten nyhetssak fra friluft: ser ut til at vår ekorn familie har blitt større og det virker som det er ca. 4 ekornbarn som er født. Vi skal prøve å få dokumentert dette å få lagt ut noen bildet på facebookgruppen vår etter hvert :-).
God sommer fra SFO v/Tommen og Julian.




 

           

 

 

 

 

fredag 6. juni 2014

4.- klubben!

En arena for selvstendighetstrening J

Med større ansvar, mere innflytelse på egen dag og forventninger som er i samsvar med alder, gir vi barna i 4. trinn en mulighet for å forberede seg på det å være hjemme etter skoletid når de starter i 5. trinnet. 10-åringen har ennå mye lek og rastløshet i kroppen, samtidig som det forventes at barnet skal ta ansvar for å klare seg selv i større grad. På 4.-klubben har barna mulighet for nettopp det å ta et større ansvar samtidig som vi har plass til mye lek og moro!!

Dette skal være en arena hvor barnet skal føle en stor grad av medvirkning over egen hverdag. Barna skal i større grad ta ansvar for selv å finne tid for primærbehov som å spise, når de skal hjem og det å gi og ta imot beskjeder.

Aktivitetene på 4 klubben er tilpasset alle behov. Vi etterspør gjerne hva som er av interesse hos barnegruppa og prøver så godt det lar seg gjøre å etterkomme ønskene. Her skal det være plass for alle behov, også plass for individualisme. Det er fokus på å tilby spennende ting som interesserer 10-åringen!

I skoleferier og hele SFO-dager gjør gjerne 4.-klubben noe utenfor SFO’s lokaler. Dette kan være sykkelturer, kino, fjæratur, klatring og tur til byen for å nevne noe. Populært er også den årlige overnattinga som alltid finner sted på torsdag i vinterferieuka!

Vi har fokus på RESPEKT og jobber med å ta ansvar for å være gode rollemodeller for de yngste på SFO. Ofte inviterer vi disse på besøk hvor vi blir bedre kjent med barna gjennom trivelige aktiviteter.  Dette gir de eldste muligheten til å vise de yngste omsorg gjennom lek og moro.

Vi har i flere år hatt en stor gruppe med barn som har stortrivdes på 4.-klubben. Noen er tilstede både på morgen og etter skoletid og vi opplever at 4.-klubben gir en helt unik opplevelse av felleskap.  
Stadig får vi spørsmål fra “pensjonerte” SFO-barn om de ikke kan få starte på SFO igjen J
Bedre skussmål enn det får man ikke!            

4.-klubbsjefen Nina            

onsdag 4. juni 2014

RESPEKT på SFO


Vikåsen SFO - RESPEKT

Som en del av det å involvere foreldre/foresatte i respektprogrammet ble dette skrivet utformet i anledning temadagen på SFO. Da det alltid tilkommer nye foreldre/foresatte ønsker vi å legge ut denne informasjonen også her. Denne informasjonen må sees på som et slags "grunnlag" for RESPEKT-arbeidet og det vil kommer mer informasjon i løpet av neste skoleår hvor vi går litt mer i dybden.
Hilsen oss på SFO.

Om RESPEKT.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Fra høsten 2013 er Vikåsen en av flere skoler i Trondheim og Norge som er med i Respektprogrammet. Markaplassen skole og Ranheim skole er også med i programmet. Respektprogrammet kan på en måte sies å være et slags laaaaaaaaangt kurs med både undervisning for oss voksne, og oppgaver som skal gjøres på skolen av både voksne og barn. Det er de voksne ansatte på skolen bestemmer oppgavene, dette ut fra det de lærer på «kurset» og det som de ansatte ser at skolen og barna «trenger». Programmet strekker seg over ca. 2 ½ år men det er meningen at arbeidet skal vare og utvikles videre gjennom mange, mange år! Vi skal arbeide så mye med det at det skal «sitte i veggene».

Målet med RESPEKT                                                                                                                                                               
Respektprogrammet har som mål å øke kvaliteten på elevenes læringsmiljø og redusere problematferd i barne- og ungdomsskolen. Ordet RESPEKT er et nøkkelord i skolenes arbeid med å skape et godt klima for læring. Det betyr egentlig det samme som «å se om igjen/se på ny». Alle voksne skal være tydelige omsorgspersoner som samtidig stiller krav. Når de voksne må gripe inn skal de gjøre dette på en varm, tydelig og respektfull måte.

Hvem er våre «lærere»?                                                                                                                                                              
Kursdagene er arrangert av Nasjonalt senter for læringsmiljø og adferdsforskning som ligger i Stavanger. Hvis vi skal si det på en litt annen måte, så er «lærerne» våre de som kan aller mest om dette i hele landet. Det vi lærer om i RESPEKTprogrammet er forskningsbasert og ikke basert på det «noen tror og mener». Det liker vi godt! I tillegg så får vi jevnlig veiledning på skolen vår av «lærerne». 

Kursdagene                                                                                                                                                                                                
Det er i alt 5 kursdager med ulike tema. Det er litt vanskelig å forklare innholdet kort og med enkle ord, så det kommer noen faglige begreper også, slik at de som er veldig interessert kan finne ut mer av det på egen hånd. Den første kursdagen handlet om «God start», her snakket vi mye om det sosiale vakuumet som oppstår i en gruppe etter for eksempel en ferie, eller i nye mer usikre situasjoner. Der lærte vi mye om hvor viktig det er at den voksne tar styringen, og hva som kan skje dersom vi ikke gjør det. Samtidig ble vi gjort oppmerksom på at alle disse situasjonene med «sosialt vakuum» er gode muligheter for å skape nye gode mønstre. Vi lærte også mye om mekanismene i forhold til atferd. Det at det er ulike drivkrefter og at de må behandles forskjellig. Her lærte vi om begrepene proaktiv og reaktiv aggresjon.  Den andre kursdagen handlet om klasseledelse/ gruppeledelse. Tredje kursdag handlet om mobbing og dette var veldig lærerikt for oss. Nå har vi fått mange nye innspill på hvordan vi skal klare å avdekke mobbing og imøtekomme utfordringene. Dette er et meget viktig arbeid. De siste 2 kursdagene kommer til å handle om hvordan vi voksne kan bli bedre i arbeidet med de stille og sårbare barna, og også de sårbare som uttrykker seg med mye og sterk atferd. Nå arbeider vi jo hele tiden med temaene på kursdagene fra før også da, men på kurs får vi lært enda mer og får sett på det vi allerede gjør med litt nye øyne! Det som også er veldig viktig er at HELE personalet er med på disse kursdagen, slik at vi lærer det samme alle sammen.

Hvordan organiserer vi det på skolen                                                                                                                                                              
På Vikåsen skole har vi en prosjektgruppe som «styrer» prosessene, lederen for denne gruppen er fagleder Geir Myran. I tillegg i denne gruppen sitter det representanter fra hvert trinn, fra SFO og rektor. Vi arbeider mye med RESPEKT i møtetiden og i teamarbeidet på skolen. Der blir vi enige om hva og hvordan vi skal gjøre ting for at barna skal lære enda mer på skolen og få det enda bedre. Vi arbeider også med RESPEKT sammen med elevene/barna i skolehverdagen.

Hva gjør vi på Vikåsen skole/SFO                                                                                                                                            
Vi feiret oppstarten av RESPEKT i høst ute på skoleplassen, og markerte det hele med et smell (vitensenteret stilte med «åpnings-smell») etterpå var det is og brus til alle elevene. Vi arbeider jo med RESPEKT på hele skolen, derfor er noe av det vi gjør er likt, enten det er på SFO eller i undervisning. Blant annet så skal vi si «HEI» til alle de vi møter på skolen.  Vi har også arbeidet med det å erobre rommene ved at vi som er voksen inntar rommene først, og tydelig legger rammene for hvordan vi gjør det her. Og vi har siden oppstart hatt et enda sterkere fokus enn tidligere på å se den enkelte. For eksempel: På SFO så henter vi barna i lyttekroken før de skal på SFO. Der ser vi den enkelte, og er helt sikre på det, fordi vi «klasker» (en slags håndhilsen) og bruker navnet på barnet i det vi «klasker». Her gir vi også beskjeder om dagen i dag, slik at alle vet hva som skal skje. Deretter går barna i følge med den voksne bort til SFO-arealene. Denne lille endringen medfører enda flere endringer. Blant annet er det mindre konflikter i garderobene m.m. Dette er bare for å gi et eksempel på at en liten endring skaper større endringer – noe som er en viktig tanke i RESPEKT-programmet. De ulike trinnene arbeider også med å se den enkelte og erobring av rom, men med noe ulikt innhold. På temadagen på SFO om RESPEKT den 13.mars kommer også barna til å lære enda mer om RESPEKT + en stoooor overraskelse…

Fra foreldremøtet på SFO                                                                                                                                                                 
Foreldre/foresatte er også viktig for hvor vellykket RESPEKT-arbeidet blir etter hvert. Derfor ble de som deltok på foreldremøtet i høst spurt om hvordan de ønsker å samarbeide om temaet. Her er noe av det som foreldre/foresatte selv kom fram til:

·         Foreldre/foresatte skal også si «Hei» til alle på skolen. Både til stor og liten, ansatte og andre foreldre.

·         Bry deg! Dvs. stoppe/gripe inn dersom du ser noe som ikke er bra (du skal ikke løse det, bare stopp situasjonen og hent hjelp til å løse det).

·         Foreldre må spille på lag – dvs. arbeide med de sosiale målene i ukeplanen, ta disse på alvor.

·         Informer andre foreldre om det foreldrene ble enige om (dette er 2. gang det utgis i skriftlig form).

·         Info om RESPEKT til hjemmet og om aktivitetene (altså dette skrivet + kommer mer senere for alle foreldre (ikke bare SFO) - både generell info, eksempler og mer spisset fagstoff).

·         Info om aktivitetene på facebook og bloggen (større fokus på FB i neste uke (pga. temadagen) og det kommer stoff på bloggen i løpet av april/mai).

·         Flere foreldre ønsket å stille på dugnad dersom det var noe vi trengte hjelp til. F.eks. med friluftsområdet, temadager e.l..

Vi jobber på mange plan med forskjellige ting 
                                                                                                                                                                                                                        Som dere ser så gjør vi litt forskjellig på flere plan. Noe er helt konkrete og detaljerte tiltak, annet er å belyse vår egen praksis og forsøke å se oss selv med nytt blikk - RESPEKT. Det vi ellers arbeider med nå er litt rundt hva vi ønsker at skolen vår skal signalisere, både klasserom, SFO-arealer og fellesarealer. Neste tema som er like rundt hjørnet er hvordan vi best kan arbeide med mobbing i lys av det nye vi har lært. Vi skal gjøre det beste vi kan for å utvikle oss for at barna våre skal få størst mulig læringsutbytte, trivsel, trygghet og tilhørighet hos oss. Dette gjør vi sammen. Vi LØFTER oss sammen J !